27. 11. 2012. godine

Informacija za novinare broj 1010/2012
Pančevo, 27. novembar 2012. godine

 

Poznati ovogodišnji laureati
MARKETINŠKI DOGAĐAJ 2012. GODINE

Beogradski sajam, 28. novembar 2012. godine u 14.14 časova
Očekivano vreme trajanja: do 17.17 časova

 

Poslovni prihod specijalizovanih agencija i preduzeća, koja su poslovala na tržištu marketinških usluga u Srbiji u 2011. godini, dostigao je cifru veću od 40 milijardi dinara (40,79), ili 400,14 miliona evra, računajući godišnju vrednost srednjeg kursa kojeg određuje NBS.

Taj rezultat ostvarilo je 370 firmi koje su registrovane kod APR, uglavnom po opisu delatnosti koje su zakonom utvrđene. U njima je bilo zaposleno preko 3.700 radnika, pretežno visokoobrazovanih, prosečne starosti ispod 40 godina.

Na osnovu devet izabranih ekonomskih parametara koji se, inače, iskazuju kroz završni račun o poslovanju:

-      poslovni prihod,

-      bruto plate i doprinosi,

-      dobitak pre oporezivanja,

-      ostvareni neto prihod („revenue“),

-      broj (stalno) zaposlenih,

-      neraspoređen dobitak,

-      poslovni prihod po zaposlenom radniku,

-      neto prihod po zaposlenom radniku,

-      ostvarena dobit po zaposlenom radniku,

rangiranjem svakog pojedinačnog rezultata u okviru svojih grupacija (poslovnih aktivnosti), dobija se slika o najuspešnijima – agenciji ili o specijalizovanom preduzeću.

Tako će se proglasiti:

1.    Najuspešnija agencija za tržišne komunikacije,
McCANN

2.    Najuspešnija agencija za marketinška i društvena istraživanja
IPSOS STRATEGIC MARKETING

3.    Najuspešnija agencija za odnose s javnošću
REPRESENT COMMUNICATIONS

4.    Najuspešnija agencija za marketing na internetu
FASTBRIDGE

5.    Najuspešnija sajamska organizacija
BEOGRADSKI SAJAM

6.    Najuspešnije preduzeće za projektovanje i programiranje plana oglašavanja
DIRECT MEDIA

7.    Najuspešnije preduzeće za organizovanje sajamskih nastupa, privrednih i drugih izložbi
BEOEXPO SYSTEM

Njima, shodno propozicijama, pripada povelja PUNOM PAROM NAPRED

__________

Na MARKETINŠKOM DOGAĐAJU 2012. GODINE dodeliće se i posebna POVELJA POSTOJANOSTI Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, povodom 75 godina od osnivanja. Beogradski ekonomski fakultet je među prvima u Jugoslaviji uveo marketing u nastavne programe. Takođe i privrednu propagandu kao poseban predmet. To je već bilo sredinom šezdesetih godina prošlog veka.

__________

Na tržištu marketinških usluga u Srbiji postoje i agencije koje posluju 10, 15 i 20 godina. Njih krasi postojanost, stalni rast poslovnog prihoda, kvalitet poslovanja koji se, između ostalog, verifikuje i prestižnim nagradama i priznanjima sa najuglednijih festivala i stvaralačkih smotri, kao i stalan rast zaposlenih, među kojima dominiraju visokoobrazovani kadrovi.

To nije bilo tek tako i lako ostvarljivo, pogotovu kada se imaju u vidu Scile i Haribde koje su se morale savladavati da bi čak i fizički opstale (inflacije, ratovi, tranzije, krize morala i društva)..

Njima će, u znak zahvalnsoti struke, pripasti Povelje postojanosti ispisane plavom, crvenom ili zlatnom bojom.

_________

Postoje ozbiljni ljudi i u ovoj Srbiji koji su dali nesebičan doprinos lansiranju i unapređenju marketinške misli kao bitnog instrumenta u razvoju tržišta i neophodnih pravila koja bi trebalo da vladaju na njemu. Takođe i sve veća grupa značajnih praktičara i publicista koji su razvijali kritičku svest o primenjivosti pojedinih teorijskih postavki u našem okruženju. Njima će pripasti PRIZNANJE ZA RAZVOJ MARKETINŠKE MISLI

____________

Sve ovo dešava se u desetogodišnjici od objavljivanja prvog broja časopisa sveta marketinga TABOO, koja se okončava objavljivanjem 60. broja koji će upravo biti promovisan na predstojećem događaju.

Sadržaj tog broja posvećen je objavljivanju rezultata poslovanja svih 370 subjekata – specijalizovanih agencija i preduzeća koja su poslovala na tržištu marketinških usluga u Srbiji tokom 2011. godine. Podaci se odnose na sve ekonomske pokazatelje na osnovu kojih se biraju najuspešniji. Takođe se objavljuje i pregled njihovih vlasničkih struktura.

k r a j

Dodatne nformacije:
Administrator sajta
Mr Zoran Bojanić
zoran.bojanic@taboomagazine.org
060 023 09 53

 

Informacija za novinare
Broj 1009/2012
Pančevo, 11. jul 2012. godine

 

Politika kao naša (moguća) sudbina!

 

Da li ste se ikada uhvatili u razmišljanju o mogućem i vidnom politizovanju građana Srbije, po nekim procenama, iznad uobičajene preokupacije građana mnogih drugih država?

Ja, na primer, počesto razmišljam o pedesetak godina radničkog samoupravljanja u kojem smo vaspitavani da o svemu razmišljamo, da imamo svoje stavove o svim problemima bez obzira na svoju kvalifikovanost ili lični afinitet, da se osećamo odgovornim za sve i svašta.

Da se u korenima tog vaspitavanja i vaspitanja kriju mnoge nedoumice i u našem današnjem ponašanju, kada demonstriramo manji ili veći senzibilitet prema mnogim pojavama u društvu, pa i kroz odnos prema političkom životu.

Da li ste, možda u kontekstu iznetog, razmišljali o razlozima zašto se mnogo veći deo teritorije Srbije plavi a manji žuti. Pogađate, radi se o mapi Srbije nakon drugog kruga izbora za izbor predsednika Republike, koju su mnoge novine i nedeljnici preneli prikazujući politička opredeljenja građana prema dvojici kandidata.

Postoji i mapa grada Beograda urađena po skoro istom kriterijumu. Centar Beograda se žuti a skoro sve ostalo je plavo!

Lično, uveren sam da je građanin Srbije politički pismeniji nego što su bili spremni da mnogi stratezi izbornih štabova to da shvate, pa i svoje političke aktivnosti "adaptiraju" tim saznanjima.

Okrugli sto posvećen političkom marketingu koji organizujemo sutra (četvrtak) u salama Hotela Continental na Novom Beogradu, sa početkom u 13.13 časova (predviđeo vreme trajanja je do 16.16 časova), mesto je na koje vas pozivam. Lično, ili delegiranjem novinara koje to zanima.

Šestoro uvodničara i preko dvadesetak panelista obećavaju mnogo toga zanimljivog. Ako vas sve to zanima, pogledajte prilog ovoj poruci.

Prokleto sam siguran da nećemo čekati nove četiri godine da bismo ponovo izašli na parlamentarne izbore. A onda bi bilo preporučljivo da izborni štabovi više poštuju i uvažavaju, kakvu-takvu, političku pismenost svojih ili potencijalnih birača.

Možda bi i za vašu redakciju bilo zanimljivo da pratite razmišljanja nekih drugih ljudi, pogotovu u odnosu na "promovisane" političke analitičare koji, kod mnogih, to je bilo očito vidno, mnogo toga ne razumeju kada je odijum birača u pitanju.

Drago mi je što sam mogao da vam kažem neke od svojih misli, kao organizatora predstojećeg okruglog stola na koji vas toplo pozivam.

 

Uz najlepše pozdrave i želje,

Žozef-Ivan Lončar
Glavni i odgovorni urednik časopisa sveta marketinga TABOO

P.S, Izašao je novi broj časopisa TABOO, prepun informacija iz sveta marketinga. Pa i osvrt na rezultate poslovanja medija (elektronskih i štampanih) u 2011. godini. I nadalje važi poziv da ga možete besplatno dobijati ako izrazite tu želju.

 

9. 7. 2012. godine

Informacija za novinare
Broj 1008/2012
Pančevo, 9. jul 2012. godine

 

MOGUĆA AKREDITACIJA NOVINARA

 

Okrugli sto posvećen političkom marketingu i izborima kao vrhunskoj tekovini demokratski naklonjenih društava održava se 12. jula (ovog četvrtka) u salama Hotela KONTINENTAL (na Novom Beogradu), sa početkom u 13.13 časova. Planirano je da traje do 16.16 časova.

Zaključena je lista uvodničara (njih šestoro) i panelista (njih preko dvadesetoro). O svemu više i detaljnije na našem sajtu: www.taboomagazine.org u okviru banera „Okrugli sto 12. jula“.

Na uobičajene načine možete izvršiti svoju akreditaciju ili svojih saradnika. Lice za vezu je Ivana Veličkovski, njen sajt je ivana.velickovski@taboomagazine.org. Možete koristiti i telefonske brojeve 013 314-981 i 318-011, fax 013 312 495 kao i njen broj mobilnog 063 18 97 399.

Rok za prijem akreditacija je sreda, 11. jul do 17.00 časova.

Pošto je ponedeljak, a čeka nas vruče, toplo leto po mnogim kriterijumima, evo male šale, inicirane iz istraživačkih krugova koji drže do svoje profesije. „Kod tumačenja izbornih rezultata uvek se spominje prvi odgovor – nije izašlo na izbore, jer to je, i u ovom slučaju, dominantan broj. Znači, pobednici ovih izbora su njih oko 54% koji su, na taj način, odbili da daju glas bilo kom kandidatu. Da li to znači da bi oni, kao najveća ciljna grupa, trebalo da daju mandatara?“ Razmislite o ovoj, na izgled, naivnoj šali.

Skoro sam siguran da nećete pogrešiti ako prihvatite naš poziv.

S izrazima uvažavanja i lepih želja,

 

Žozef-Ivan Lončar
Glavni i odgovorni urednik
časopisa sveta marketinga TABOO
063 288 660

 

26. 6. 2012. godine

INFORMACIJA ZA NOVINARE
Broj 1007/2012.
Pančevo, 26. jun 2012. godine

 

Okrugli sto o temi

 

POLITIČKI MARKETING I IZBORI KAO VRHUNSKA TEKOVINA DEMOKRATSKI NAKLONJENOG DRUŠTVA

 

Održaće se 12. jula u Hotelu Continental, Beograd, sale Atlantic i Pacific, sa početkom u 13.13 časova, Planirano trajanje do 16.16 časova.

Detaljan program rada – sedam uvodničara sa sedam atraktivnih tema koje, zajedno, predstavljaju celinu, više bi trebalo da budu doprinos ciklusu parlamentarnih izbora koji nas očekuju i kampanjama koje će se voditi sve dok ne ostvarimo preko potrebnu stabilnu vladu koja će, jasnije nego dosadašnje, prihvatljivo artikulisati svoju viziju vođenja države, misije koje će se, na tom putu, pridržavati.

Izbor uvodničara sa temama i uvodnim rečima, kao i (privremeni) spisak potvrđenih učesnika - od uglednih teoretičara do dokazanih praktičara, postavljen je na našem sajtu www.taboomagazine.org. Spisak potvrđenih učesnika svakim danom je sve širi, i dopunjavaće se do 30. juna, kada će biti zaključen.

Naredna informacija za novinare predviđena je da se emituje narednog ponedeljka, 09. jula, kada će se saopštiti sastav učesnika sa proširene liste.

 

Glavni i odgovorni urednik
časopisa sveta marketinga TABOO
Žozef-Ivan Lončar

 

 

Akreditacija novinara vrši se uobičajenim putem preko sekretarijata Redakcije, na ime:
Ivana Veličkovski, asistentkinja direktora
Mejl: ivana.velickovski@taboomagazine.org
Dopunske informacije na telefone: 013 314 981 i 318 011.
Fax: 013 312 495
Mobilni: 063 18 97 399
 

30. 5. 2012. godine

INFORMACIJA ZA NOVINARE
Broj 1006/2012
Pan
čevo, 28. maj 2012. godine

 

Mogući scenario doprinosa unapređenju proizvodnje i izvoza
ODGOVORNOST MARKETINŠKIH POSLENIKA

 

Održan panel posvećen marketinškim i društvenim istraživanjima, “umeću” čitanja dobijenih rezultata i njihovo stavljanje u funkciju mogućeg repozicioniranja srpske privrede

 

Dugo se govori o značaju povećanja izvoza. Jedino niko, ili skoro niko, ne kaže: ČEGA? Samo je pretpostavka da se misli na proizvodnju, ne i na usluge. Jugoslavija, pa i Srbija, bile su, i sada su – to je najverovatniji zaključak – izvoznici sirovina, pa polufabrikata. Finalnih proizvoda - zanemarljivo malo. Postoji verovanje, čak i dosta utemeljeno, da smo u proteklih desetak godina, kroz učinjene promene vlasničke transformacije, poprilično uništili mnoge firme koje su i uspešno poslovale, koje su bile finalisti mnogih proizvoda dnevne i široke potrošnje, pa i sa zavidnim izvoznim pokazateljima. Njihovu proizvodnju i plasman “prepustili smo” mnogim uvoznim proizvodima, ne uvek boljim od naših. Zbog čega, nije tema ove struke. Ali jeste odgovornost sve većeg broja kvalifikovanih i odgovornih marketinških poslenika (njih nekoliko hiljada, pretežno sa fakultetskim obrazovanjem) da svoja znanja, iskustva i iskazanu energiju u uvođenju novih proizvođača i mnogih proizvoda, stave u funkciju svojevrsnog oživljavanja većeg broja privrednih subjekata i njihovih proizvoda, ne bi li došlo do povećanja proizvodnje i prodaje, osnove društvene proizvodnje koja ne može a da ne dovede do povećanog društvenog proizvoda zemlje, samim tim, povećanja broja zaposlenih, njihovih zarada i drugih doprinosa ekonomskom boljitku zemlje.

Časopis SVETA MARKETINGA, izdavač časopisa TABOO, u saradnji sa PRIVREDNOM KOMOROM SRBIJE, usvojio je sadržaj ciklusa panela na kojima će se razmatrati teme od značaja u funkciji iznetih ciljeva.

Prvi je upravo održan 24. maja u prostorijama PKS uz neobično veliko prisustvo privrednika, predstavnika specijalizovanih agencija i preduzeća koji posluju na tržištu marketinških usluga u Srbiji, nastavnog osoblja sa fakulteta na kojima se izučavaju marketing, razvoj javnih odnosa, ekonomski publicitet i slično. Raduje i prisustvo studenata sa tih fakulteta. Učesnici panela bili su jednodušni u oceni da je neophodno raditi na podizanju svesti o značaju marketinške struke i aktuelnim privrednim i društvenim problemima koji su pogodili Srbiju i koji mogu prouzrokovati još veće posledice ako se ne nađu adekvatne mere, prvo radi ublažavanja posledica, potom i za njihovo poželjno saniranje.

Prisutnima se prvo obratio Ivan Jakšić, direktor pi ara i marketinga Privredne komore Srbije i domaćin ovog panela, ocenivši da je veoma važno da donošenje poslovnih odluka bude zasnovano na prethodnim marketinškim i društvenim istraživanjima i njihovom podrobnom tumačenju.Jakšić je vrlo nadahnuto uočio realnost započete inicijative i njen mogući doprinos bitnijem popravljanju slike o srpskoj privredi. Najavio je još energičniji odnos komorskog mehanizma u zahtevima da se što više tržišno posluje, primenjujući adekvatne instrumente poslovne i prodajne politike zasnovane na marketinškim i društvenim istraživanjima koja će ukazivati na potrebu donošenja adekvatnih odluka, a protiv voluntarističkih metoda u donošenju neracionalnih poslovnih odluka.

Potom je reč uzeo voditelj panela, Žozef Ivan Lončar, glavni i odgovorni urednik časopisa sveta marketinga – TABOO, čovek zavidnog marketinškog znanja i praktičnog iskustva u ovoj oblasti. Posebno je istakao da je neophodno ohrabriti srpske privrednike da smelije, organizovanije i kontinuirano rade na izgradnji svog nastupa na tržištu, na svojoj tržišnoj pozicioniranosti i poboljšanju imidža svojih proizvoda i usluga u očima sadašnjih i potencijalno budućih potrošača.

Značajna imena iz sveta marketinga u Srbiji, ljudi koji su na čelu vodećih agencija za marketinška i medijska istraživanja u Srbiji, izneli su posebne aspekte lepeze mogućnosti istraživanja tržišta i potrošača i stavljanja dobijenih rezultata kao podloge kod donošenja poslovnih odluka. Miroslav Šutić, direktor agencije Partner Consulting, na atraktivan način i razumljivim jezikom predstavio je način na koji se kreira marketinška strategija i koje su najčešće greške i propusti privrednika koji žele da se oprobaju na tržištu.

Darko Broćić, direktor agencije AGB Nielsen Audience Measurement, predočio je način (koji primenjuje njegova agencija) na koji se istražuje praćenost medija za potrebe planiranja tržišnih komunikacija.

Predrag Kurčubić, direktor za medijska i socijalno-politička istraživanja agencije Ipsos Strategic Marketing, čitavu priču je osvežio brojnim primerima iz prakse o opasnostima sa kojima se suočavaju sami istraživači, neadekvatnom tumačenju dobijenih rezultata istraživanja i netačnim podacima koji se namerno ili nenamerno plasiraju javnosti.

Učesnik panela je bio i Marin Šimurina, direktor agencije Grey Worldwide i predsednik Grupacije agencija za tržišne komunikacije u okviru PKS, koji je izneo brojne primere iz svog bogatog iskustva o nastupima svojih klijenata na srpskom tržištu, ali i o razlozima odustajanja od izvesnih poslovnih planova čak i nakon kompletno i kvalitetno završenih marketinških prethodnih aktivnosti.

Koliko je prisutnima bilo zanimljivo da slušaju doajene marketinške struke, govore i brojna pitanja kojima su ih učesnici panela obasuli po završetku predviđenog dela programa. Da je bilo vremena i prostora, priča bi se verovatno produžila. Prisutne je svakako obradovala činjenica da će se već u drugoj polovini juna održati drugi iz ciklusa panela u ovoj godini, koji su predviđeni programom rada usvojenog na XXIII sednici Saveta časopisa TABOO, a sufinansiraju se materijalnom podrškom članova Pula kolektivnih pokrovitelja TABOO-a.

 

Ivana Veličkovski
rukovodilac programa panela
 

23. 5. 2012. godine

INFORMACIJA ZA NOVINARE

Broj 1005/12

Pančevo, 23. maj 2012. godine

 

 

Poštovani i ugledni novinarski poslenici,

sutra (četvrtak, 24. maja) održava se jedan od, možda, najzanimljivijih panela koje marketinška struka može da ponudi u ovom trenutku. Tema je, sigurni smo, izazovna:

Značaj marketinških i društvenih istraživanja, „umeće“ interpretacije dobijenih podataka, mogućnosti primene na repozicioniranju sprske privrede i etički principi.

Ponuđena tema je utoliko zanimljivija jer su upravo okončani izbori jedan od najboljih dokaza nerazumevanje filozofije marketinga u mnogim sredinama, pa i u partijskim i vladinim krugovima.

Način vođenja kampanja dosta su siguran dokaz da sadržaj izbornih aktivnosti nisu bile adekvatne javnom mnjenju koje kao da je svesno prenebregnuto. Ostvareni rezultati su upravo adekvatni tom iskazanom neznanju i nerazumevanju.

Jasno je da se na panelu nećemo baviti izbornim aktivnostima. Kampanje ćemo razmatrati na tematskom okruglom stolu kojeg ćemo organizovati u prvoj polovini juna. O tome ćete biti blagovremeno obavešteni.

Jedan od povoda koji nas je vodio u pripremi sutrašnjeg panela je osečaj odgovornosti da se privredi mora pružiti podrška u razumevanju zakonitosti koji vladaju na tržištu i mogući ili uočeni načini ponašanja potrošača koji su, počesto, od presudnog značaja za sudbinu bilo kog privrednog subjekta. Neophodno je ohrabriti privrednike da smelije, organizovanije i kontinuirano rade na svojo tržišnoj pozicionirasti, samim tim svog imidža i proizvoda i usluga kojima se bave. Ljudi (potrošači) ne vole da kupuju anonimne proizvode, pa još od nepoznatog proizvođača. Jasno je da to važi i za čitav spektar usluga.

Novinari, poslenici javne reči, u mogućem repoziconiranju mnogih privrednih subjekata mogu odigrati veliku ulogu, mnogo veću nego što smo danas spremni to da kažemo.

I, eto, jednog dobrog razloga da se odazovete pozivu i pratite rad sutrašnjeg panela. Neposrednijim odnosima siguran sam da bismo doprineli ohrabrivanju mnogih da shvate značaj proizvodnih firmi i njihovog osvajanja „mesta pod suncem“. Voleo bih da verujete u ove reči.

Pozdravljam vas.

Žozef-Ivan Lončar
Glavni i odgovorni urednik
časopisa sveta marketinga TABOO
Mobilni: 063 288 660

 

22. 5. 2012. godine

INFORMACIJA ZA NOVINARE
Broj 1004/12
Pančevo, 22. maj 2012. godine

 

 

Poštovani i ugledni novinarski poslenici,

Po upravo okončanim izborima, danas smo suočeni sa mnogim ocenama rada agencija za marketinška i društvena istraživanja, odnosno agencija koje se bave razvojem odnosa sa javnostima.

Sve agencije koje se vode u okviru ove poslovne grupacije ne bave se i istraživanjem javnog mnjenja za potrebe političkih stranaka. Manji broj njih to radi. Kako su to “odradile”, o tom, potom. (Sredinom narednog meseca organizovaćemo Okrugli sto na temu proteklih izbornih kampanja. O datumu i mestu održavanja, te o spisku pozvanih učesnika blagovremeno ću vas obavestiti.)

Sada vam prikazujem poslovanje prvih deset agencija za marketinška i društvena istraživanja. Izveštaj je privremen jer smo se bavili samo poslovanjem prvih deset agencija koje su u 2010. godini bile rangirane među prvih deset. Tekst koji vam prilažem govori o njihovom poslovanju u 2011. godini. Takođe vam prilažem i rang listu prvih deset agencija.

Za dodatne informacije – mr Zoran Bojanić, administrator sajta www.taboomagazine.org . Njegov mobilni je 060 023 09 53 a njegov mejl je: marketing@taboomagazine.org

 

Pozdravljam vas.

 

Žozef-Ivan Lončar

Glavni i odgovorni urednik

časopisa sveta marketinga TABOO

Mobilni: 063 288 660

 

P.S. Još mi niste javili da li želite da besplatno dobijate časopis TABOO!

 

16. 5. 2012. godine

INFORMACIJA ZA NOVINARE

Broj 1003/12


 

POSLOVANJE AGENCIJA ZA TRŽIŠNE KOMUNIKACIJE U SRBIJI

 

Rezultati poslovanja agencija u 2011. godini koje su svrstane u prvih dvadeset za 2010. godinu

 

Na sajtu: www.taboomagazine.org objavljeni su privremeni rezultati poslovanja nekih od agencija za tržišne komunikacije na osnovu podataka iz završnih računa o poslovanju u 2011. godini.

Kao reper uzeto je dvadeset vodećih agencija koje su visok rang ostvarile prema rezultatima poslovanja u 2010. godini. Zbog toga je objavljena tabela označena kao privremena jer je moguće da su neke agencije ostvarile poboljšane rezultate poslovanja u 2011. godini što će ih, najverovatnije, svrstati među vodeće.

Primera radi, već sada se zna da je beogradska agencija GISTRO ADVERTISING, kojom rukovodi Dejan Ranđić, koja je u 2010. godini zauzela 38. mesto na rang listi po osnovu poslovnog prihoda, vidno poboljšala rezultate poslovanja u 2011. godini koji bi je. možda, već svrstali na rang listi prvih dvadeset.

Prisutan strah da su agencije zbog pogoršanih (ekonomskih) uslova privređivanja imale otežane uslove privređivanja nije se baš dokazao opravdanim. Moguće je da su tzv. manje agencije više oštećene a što će pokazati konačne rang liste, koje će biti saopštene na profesionalnoj manifestaciji MARKETINŠKI DOGAĐAJ GODINE 10. oktobra ove godine u Beogradu.

Šta je karakterisalo poslovanje, uslovno rečeno, prvih dvadeset agencija?

Povećan poslovni prihod za 1,07% (ekvivalent od oko 60 miliona evra).

Među prvih dvadeset agencija na osnovu poslovnog prihoda nema gubitaša.

Agencije su ostvarile prosečnu stopu neto dobiti u visini od 4,65%.

U 2011. godini broj zaposlenih kod rečenih dvadeset agencija smanjen je za svega 2,08% što ukazuje da je racionalnost u poslovanju bila jedna od karakteristika u poslovnom ponašanju.

I nadalje je prisutna koncentracija kod prvih dvadeset agencija. Prve tri (GREY WORLDWIDE, McCANN ERICKSON i MMS COMMUNICATIONS) i po poslovnom pihodu, i po neto dobiti, i po broju zaposlenih, se vidno odvajaju od drugih. Međutim, uočava se velika razlika između prve i sledeće dve. Prva je skoro duplo veća od treće na privremenoj rang listi! Prva je i više od dvanaest puta veća od dvadesete (na privremenoj rang listi agencija).

Podatke o poslovanju, rang listu i ostalo slobodno možete preuzimati bez bilo kakve nadoknade. Kod tabele očekujemo da ćete navesti izvor.

Iduće sedmice objavićemo rezultate poslovanja specijalizovanih agencija čija su delatnost marketinška i društvena istraživanja.

Za dopunske informacije – mr Zoran Bojanić, administrator sajta www.taboomagazine.org,

telefon: 060 023 09 53

mejl: marketing@taboomagazine.org

 

Pozdravljam vas.

Žozef-Ivan Lončar

Glavni i odgovorni urednik

časopisa sveta marketinga TABOO

Mobilni: 063 288 660

 

P.S. Izašao je iz štampe časopis TABOO, dvobroj 53-54, obima 148 strana. Prikaz sadržaja časopisa postavljen je na sajtu. Još uvek možete da obezbedite svoj primerak jednostavnim izražavanjem želje da ga posedujete (bez nadoknade). Pogotovu što su rezultati objavljeni, kroz osam različitih tabela, o poslovanju štampanih i elektronskih (komercijalnih) medija za 2010. godinu. Podsećam vas da su u pitanju rang liste ikada napravljene na ovim prostorima.

Na našem sajtu postavili smo integralne novinarske priloge novinarke Ruže Ćirković objavljenih u dnevniku DANAS, koja se bavila analizom poslovanja tv stanica i štampanih medija u 2011. godini.

 

8. 5. 2012. godine

Informacija za novinare
Broj 1002/12

 

Poštovani,

drage Dame,

drago mi što je mogu da vas obavestim da sam se odazvao pozivu dekana Fakulteta za kulturu i medije Univerziteta MEGATREND, profesora dr Milivoja Pavlovića da održim predavanje njegovim studentima.

Opredelio sam se da govorio o sledećoj temi: "Razumevanje filozofije marketinga i njena primena u razvoju odnosa sa javnostima i kroz politiku oglašavanja".

Predavanje je sutra (sreda) na Univerzitetu MEGATREND (Ulica Goce Delčeva broj 8) sa početkom u 11.00 časova.

Predavanje će trajati 90 minuta a nakon pauze predviđen je razgovor sa studentima.

Bez obzira što sam autor svojevrsnog praktikuma: "Njegovo veličanstvo Klijent: Kako voditi projekat marketinških aktivnosti", i što sam rukovodio sa preko 630 registrovanih marketinških projekata, među kojima su i biseri istorije marketinga s ovih prostora (BAMBI, POTISJE KANJIŽA, TAKOVO, JUVITANA, VITAL, BONŽITA, SOJAPROTEIN, MEDELA, JUGOSLOVENSKI FOND ZA VINO ... ), pokušaću da studentima demonstriram mogućnosti pretvaranje teorijskih zakonitosti i aspekata u funkcionalnu praksu.

Često govorim da još niko nije ušao u razumevanje filozofije marketinga za kraći period od jedne godine, odnosno da ko to ne shvati za tri godine, nikad ni neće, odlučio sam se za ovu temu ne bi li doprineo buđenju strasti studenata da razumeju ovu filozofiju, pod uslovom da se pretpostavi da marketing nije zamenica za oglašavanje.

Pozvani ste.

Žozef-Ivan Lončar
Glavni i odgovorni urednik časopisa TABOO
Telefon za kontakt: 063 288 660

 

4. 5. 2012. godine

Informacija za novinare

Broj 1001/12

 

Poštovani i ugledni novinarski poslenici,

 

Da li hoćete da besplatno dobijate časopis sveta marketinga TABOO?

 

Pretpostavljam da ćete moju poruku čitati u ponedeljak i kasnije. Kada će jedni izbori biti za nama. Dočekaćemo i naredne ko će biti novi predsednik Republike. Ako će biti po Ustavu Srbije, problem koji iniciram ne bi trebalo da ga dotiče. Osim sa moralnog aspekta i kao vizionara da ga podstiče kroz javne izjave i nastupe.

 

Problem ekonomije trebalo bi da bude preokupacija Vlade Srbije. Kako je krenulo, možda će opcija povratku proizvodnim firmama i jačanjem uloge radničke klase, predstavljati jedan od boljitaka izbornih parola, datih obećanja, ali i strpljenja ka povećanju bruto društvenog proizvoda zemlje značajnijim učešćem proizvodnje a smanjenjem učešća od usluga.

 

Tržište marketinških usluga u Srbiji u poslednjih nekoliko godina beleži značajan rast. Već u 2010. godini premašilo je vrednost od jedne milijarde evra. (Da ne bi bilo zabune, često citirate prognoze AGB (sadašnje ime NIELSEN) koje se bavi procenom vrednosti oglašavanja u Srbiji. Oglašavanje je samo jedna od funkcija marketinga. Oprostite mi na ovom upozorenju. U vašu je korist ovo saznanje.)

 

Vrlo je verovatno da ćemo morati, ne samo podsticati razvoj malih i srednjih preduzeća, već ih i usmeravati i ohrabrivati da ovladaju tržišnim mehanizmima i pravilima koja pretpostavljaju slobodnu tržišnu utakmicu.

 

Skromno "prevedeno", naši privrednici moraće da razumeju neophodnost izgradnje imidža svoje firme (nebitna je veličina - to je bitna odrednica iako je samo jedna ulica, kvart, selo, varošica, grad, okrug, država ... u pitanju). Da bi u tome bili uspešniji i tržišno konkurentniji, moraće da razumeju, potom i da prihvate korišćenje marketinških instrumenata gde bi oglašavanje sebe i svojih proizvoda, odnosno primena ekonomskog publiciteta, trebalo da bude deo svakodnevnih poslovnih aktivnosti.

 

Verujem da ste i vi, profesionalno i te kako, zainteresovani da učestvujete u tom naporu na preoblikovanju srpske privrede do njene moguće optimizacije s aspekta stepena razvoja.

 

Sadržaj časopisa sveta marketinga TABOO možda bi vam, u toj želji, mogao biti od koristi: raznovrsnim i bogatim informacijama, do drugih novinarskih sadržaja, kako bi vaš kritički odnos prema marketinškim funkcijama i suptilnijem odnosu prema interpretatorima njene filozofije bio istančaniji.

 

Odmah da se razumemo: ne tražim niti očekujem od vas niti jedno jedino slovo da nas citirate, prenesete, publikujete, predstavljate... Jedina i iskrena želja je da i o ovoj oblasti privrednog života imate lične i jake pretpostavke. Pun integritet novinara!

 

Želim, kao vaš stariji kolega koji sam to, prvi put radio od 1968. do 1973. i primljen u Savez novinara Jugoslavije, i sada - poslednjih deset godina - da budete što bolje, kvalitetnije i sveobuhvatnije informisani.

 

Pored bogatih sadržaja časopisa sveta marketinga TABOO, nudim vam da posvetite i pažnju sadržaju naših tematskih panela, profesionalnih manifestacija SNAGA KREATIVNOSTI i MARKETINŠKOG DOGAĐAJA GODINE, te napredne manifestacije SVETIONIK koju, posle deset godina mirovanja, obnavljamo. (Prvi panel iz ovogodišnjeg ciklusa je 24. ovog meseca. Tema je "Značaj marketinških i društvenih istraživanja i umeće korišćenja dobijenih rezultata".)

 

To što i pažnjom i odgovornošću vama preporučujem, i sami radimo. Sva naša "takmičenja", izboru najboljih i najuspešnijih, zapaženih... radimo besplatno: bez bilo kojih oblika participacija, kotizacija, "otkupnina priznanja" i slično, u velikoj meri svojstveno mnogim organizatorima različitih priznanja u Srbiji. Normalno je da se, sada, zapitate: "pa ko, onda, to, finansira?". Odmah vam dajem odgovor: dva su bitna izvora: članovi Saveta časopisa TABOO i članovi Pula kolektivnih pokrovitelja profesionalnih manifestacija po programu za 2012. godinu.

 

Oni nas plaćaju da sve to radimo. Po programu u čiju izradu i sami učestvuju. Da zajedno doprinosimo razvoju tržišta marketinških usluga u Srbiji, ali i povećanjem broja učesnika.

 

Ako ocenite da je moj predlog korektan, potvrdite mi, molim vas, vašu saglasnost da redovno dobijate časopis sveta marketinga TABOO sa nalepnicom "počasno-besplatni primerak". Takođe i da vas redovno informišemo o sadržaju i cljevima pojedinih profesionalnih manifestacija.

 

Sa zadovoljstvom ćemo prihvatiti i vaše preporuke da proširimo listu novinarskih poslenika kojima se obraćamo.

 

To važi i za slučaj da i sami potvrdite svoju zainteresovanost na "ponuđenoj ruci saradnje", kao i u slučaju da vi lično niste adresa koju sve ovo zanima.

 

Po prijemu vaše poruke, u očekivanju da je njen sadržaj prihvatanje naše inicijative, poslali bismo upravo objavljen časopis TABOO, dvobroj 53-54, obima 148 strana.

 

Možda će vas posebno zanimati kako izgledaju rang liste štampanih i elektronskih (komercijalnih) medija u Srbiji, izložene kroz više ekonomskih parametara. Rađene su na bazi završnih računa o poslovanju u 2010. godini i predstavljaju ratitet od 1945. godine pa na ovamo.

 

Za vas koji ste imali strpljenja i znatiželje da pročitate moju poruku do kraja: Hvala vam na uloženom naporu. Poštujem vas.

 

Uz najlepše pozdrave i iskrene želje,

 

Žozef-Ivan Lončar, osnivač i glavni i odgovorni urednik
časopisa sveta marketinga TABOO

 

Više informacije o nama, počev od deklaracija "vizije" i "misije", do poslovnih aktivnosti, na našem sajtu www.taboomagazine.org

 

PAŽNJA.

 

Možete koristiti moju novu mel adresu: zozef@open.telekom.rs

Možete odmah koristiti moj mejl u Redakciji: zozef.loncar@taboomagazine.org